Category Archives: Фотография

72-ри плувен маратон Галата – Варна

Ако е вярно, че денят се познава от сутринта, то още от ранните часове на 5 август си личеше, че ни очаква един отличен маратон. Морето беше абсолютно спокойно, а слънцето припичаше на ясното небе.

Очакваното пристигане на чуждестранен военен кораб на пристанището бе наложило промяна в сборния пункт, затова участниците в маратона се тълпяха пред Яхтклуб “Кап. Г.Георгиев”.  Навалицата беше внушителна, поради рекордния брой от 255 желаещи да преплуват дистанцията.

 

71-ви плувен маратон Галата – Варна (2011)

Вълнението на морето и силния вятър през първата седмица от август предизвикаха вълнение и сред плувната общност. Основният въпрос беше дали времето ще е подходящо за маратона Галата – Варна.  За късмет, 7 август, неделя, се оказа ясен и спокоен, вълнението на морето беше под един бал и условията бяха подходящи за плуване.

Несигурната прогноза  разколеба някои участници от други градове, но на старта все пак се записаха 248 души – само с трима по-малко от максималния брой състезатели досега. Присъстващите бяха не само от морските Варна и Бургас, но и от Шумен, Русе, София, Пловдив, Сандански, и от по-далечните Македония, Русия, Естония, Канада.

Поради ограничението за възраст най-малките участници бяха на 12 години, а най-възрастният – Янаки Ялъмов – на 75 г. Не че някой би му ги дал, съдейки по бодрия му външен вид и добрата спортна форма. Както той самият се пошегува: “Чувствам се на 28 ненавършени!”  Неговото спортно дълголетие и постоянство са прекрасен пример и стимул за всички останали.

Атмосферата преди маратона няма нищо общо с атмосферата преди спортно състезание. Макар че има доста състезатели от плувните школи, включително и участниците ни в световното първенство в Шанхай, които се борят за призовите места; голяма част от присъстващите идват, за да изживеят своята лична победа над морето, своят ежегоден тест за сила и издръжливост.  Настроението е весело, особено когато предлагаме на всички да се снимат със своя отговор на въпроса “Защо плувам Галата – Варна”?

Защо участвате в маратона Галата – Варна?


Какво кара група млади хора на всякаква възраст, сутринта в неделя, да плуват 4.5 км. в морето? Едва ли са наградите. Повечето участници всяка година си тръгват от маратона само с фанелка за участие и отлично настроение. За да разбулим тайната, попитахме самите тях:

 

Лидия Иванова - винаги в челните места на маратона

И не само...

За хората и планината

Имало едно време една висока планина. Имало и хора, които често се катерели по нея, покорявали върховете й, разхождали се по хребетите й и дори си правели заслони из нея, за да нощуват там, когато им се наложи.

Тъй като единият от заслоните бил в лошо състояние, група запалени планинари решили да го ремонтират. Намерили и средства (благодарности за “Сирма груп”), купили строителни материали и се запътили към планината.

В тази приказка аз и Ричи попаднахме случайно. Не сме планинари, макар да сме ходили на екскурзионно летуване в Пирин и да сме минавали по Кончето като ученици. И двамата обаче нямаме никакви спомени от самото Конче, освен от един ръждясал пътен знак “стеснение на пътя от двете страни”, поставен там от незнаен зевзек.

Затова, когато негов колега предложи да се присъединим към групата, която ще качва строителните материали до горе, най-безметежно се съгласихме.

Български цветя

Chat history

Има едно място в къщата, което посещаваме всички. И го ползваме за … общуване.Запознайте се с модерните технологии в нашия дом – нашата chat history. 😉

L & R

Жеравна


Сгушена в планината

Плажът

 

Пратерът във Виена

Потеглих към Пратера с лек скептицизъм. Не очаквах, че ще ме впечатли, защото миналото лято бяхме изкарали един незабравим ден в голям и нов увеселителен парк в Холандия.

Старото виенско колело

Първото, което видяхме  – старото виенско колело – затвърди съмненията ми. Стори ми се рисковано да се качвам на бараки, окачени на грамаден кръг. Какво толкова го рекламираха и титуловаха “символ на града”?

Красотите на Виена

Суперлативите ни за виенската архитектура се изчерпаха още там на място. Стояхме си зяпнали, гледахме, беше ни едно красиво и мирно на душите. Какво да каже човек? Столица на империя. Личи си, че е имало от всичко по много – и пари, и талант, и труд, и резултатът е мащабни и коя от коя по-красиви сгради.

Насладете се!

Архитектура част 1

Архитектура част 2

Архитектура част 3

L & R