Category Archives: Музика

Борис, Тато, Сергей и … НАТО

Каква е връзката? Проста…

По времето на Борис у нас е нямало немски бази. Тато не допусна съветски. За компенсация Сергей, носещ най-българското име като се замисля, пусна ей така бази на НАТО. Като на шега.

Имаше подписка за референдум по въпроса, в която се разписах. И не само аз. Но кой ли го е грижа всъщност за мнението на редовите граждани? Те са прост електорат, всеки е един глас по време на избори…

Коментарът е излишен!

Поздравявам всички взели това решение със следващата песен.

I want out(Helloween)

Виж морето…

Море

 

Морето е прекрасно! Чиста и прозрачна вода, леко набраздена от вятъра. Спотаени на дъното камъни. Люшкащи се лодки. Ясно небе. Слънчева пътека…Защо не съм с фотоапарата?

Или по-добре да измисля начин това, което виждам да мога да го съхраня и споделя с всички останали. Засега се задоволявам с телефона.

И докато стоя горе на брега се сещам за една песен. Хубава. Любима.

Wasted Years(Smith)

Да го кажем на децата с песен

Всеки ги е чувал. Всеки си ги е тананикал, дори и да не знае руски. Имат незабравими, завладяващи мелодии. А ако се заслушаш в думите – намираш и нещо много по-сериозно.Песничките са истински извор на мъдрост, налагат ценности по най-лесния и приятен начин и третират вечните теми, по които май само децата и интелектуалците разсъждават:

Например, за приятелството:

Не секрет, что друзья не растут в огороде.

Не продашьи не купишь друзей…

Не секрет что друзья это честь и отвага

Это верность отвага и честь

(Не е тайна, че приятелите не растат в градината.

Не можеш да продадеш и да купиш приятели…

Не е тайна, че приятелите са чест и смелост

Те са вярност, смелост и чест)

Весела песничка

Тази е една от любимите ми. Всъщност имам много такива. За тази се сетих преди два дена. Пуснах си я у дома усилена до дупка. Оказа се, че бях позабравил текста, а той е толкова весел:

Holy Smoke (Harris/Dickinson)

Музика

От днес стартира тази категория в блога. Идеята ми е в нея да публикувам всичко за музиката, която ме вълнува. Ще има текстове, преводи, истории, впечатления и размисли.

С какво да започна? Нека е с песен! Тази, която ми се е набила в главата. Същата, за която се сещам винаги, когато някой приятел въздъхне и смотолеви нещо от сорта “не сме на тази възраст”, “остаряваме”… няма да довършавам, картинката е ясна.

В такива моменти си пея тази песен и съм сигурен – времето няма да ме победи! Ето и нея – своеобразният химн на тази вяра.

I Wanna Be Somebody

Everything’s wasted

От известно време ми харесва да слушам песни, чиито текстове са мрачни. Някои дори са груби, но отразяват действителността, в която се намираме. Интересното е, че казаното в тях става все по-валидно с всеки изминал ден.

Докога ли ще е така? Или просто истината е една и тя не може да стане повече или по-малко с течение на времето? Животът ни завърта в един момент на бясни обороти и измъкване няма. Почивка? Ех, мечти… Преосмисляме живота си в движение. Нямаме време да спрем и да се огледаме. А какво ще видим, ако го направим?

Lights out – we live in a world of darkness

No doubt – everythings up for sale

We sleep – all of the world is burning

We pray – to God for a better deal

Nothing is sacred – back then or now

Everything’s wasted

Is that all there is?

Can I go now?

Fight wars – die in a blaze of glory

Come home – meat in plastic sack

Fall down – you better pray to your God for mercy

So kneel – and help the blade cut clean

Nothing is sacred – back then or now

Everything’s wasted

Is that all there is?

Is that it now?

R