Детско развитие – какво дават пъзелите?

Мъничето седи на пода и упорито се опитва да вкара кубче в кръглата дупка. “Трябва да му помогна!” – си мислите вие и отивате да му покажете, къде да го сложи. Детето, раздразнено от помощта ви, го изтръсква отново навън и подновява опитите си. Защо упорства да го направи по най-трудния начин? Защо е толкова сериозно, щом си играе?

Младата възраст и наличието на памперс не бива да ви заблуждават – пред вас е истински учен-експериментатор, погълнат от работата си. Можете да се поучите от трудовия му ентусиазъм – той развива ума и сръчността си в момента, без да се налага да му напомняте, поставяте оценки или плащате заплата. Извършва повтаряща се, рутинна дейност и е завладян от нея.

Към втората си годинка децата започват да забелязват    разликите в предметите – тяхната форма, цвят, големина, детайли и започват да се наслаждават на сравняването и сортирането. В началото различават простите геометрични фигури – кръг, квадрат, триъгълник. Повтарящите се действия при пъхането на кубче или цилиндър в съответния отвор създава и засилва логическите връзки в мозъка, докато сравняването стане автоматично. Детето е направило още една крачка напред към опознаването на околния свят, свойствата му и взаимодействието с него, поставени са основите на логическото и абстрактно мислене.

Малко по-големите деца започват да забелязват детайлите и по-сложните форми. Пъзелите за тях вече се състоят от предмети от реалния живот. От все по-голямо значение е точното завъртане на плочката, за да съвпадне с мястото си.

Всички пъзели, от най-простите до най-сложните, освен, че развиват качества като търпение, съсредоточаване и логическо мислене, са отлична гимнастика за едно много важно физическо умение – фината моторика.

Фината моторика е възможността ни прецизно да управляваме движенията на ръката си. Тя ни позволява да закопчаваме копчетата си, да наливаме течност от шише в чаша, да режем с ножица, да връзваме обувките си, и да извършваме такива сложни дейности като писане, рисуване, свирене на инструмент и бързо изпращане на смс-и. Фината моторика е в основата на повечето дейности в цивилизования свят.

Всички тези бъдещи умения водят началото си от кротката игра на пода и усилието кубчето да бъде вкарано в правилната дупка. Заниманията с пъзели тренират мозъка и тялото и ги подготвят за по-лесното усвояване на сложните дейности, извършвани от порасналите хора.

Съвременните деца имат възможността да се забавляват съсредоточено и без да са засипали пода с малки парченца. Новите технологии позволяват мобилните устройства да се превръщат в познатата дървена дъска с отвори, на които децата да нареждат голям брой пъзели. Предстои ви пътуване? Или гостуване? Или просто обичате да подреждате пъзели? Опитайте Me & Bee Puzzle for iPad – колекция от 100 пъзела с различна трудност и реалистично усещане. Скоро и за iPhone.

 

www.meandbeegames.com