72-ри плувен маратон Галата – Варна

Ако е вярно, че денят се познава от сутринта, то още от ранните часове на 5 август си личеше, че ни очаква един отличен маратон. Морето беше абсолютно спокойно, а слънцето припичаше на ясното небе.

Очакваното пристигане на чуждестранен военен кораб на пристанището бе наложило промяна в сборния пункт, затова участниците в маратона се тълпяха пред Яхтклуб “Кап. Г.Георгиев”.  Навалицата беше внушителна, поради рекордния брой от 255 желаещи да преплуват дистанцията.

 

Не беше очевидно кой смята да участва и кой е от изпращачите – някои мускулести мъже и жени се оказаха треньори, затова пък малка компания от 76-годишни вече бе изгубила бройката на многобройните си преплувания на Галата-Варна и щеше да участва за пореден път. Поради ограничението за минимална възраст на участниците 12 години, деца почти нямаше, а 12-годишните плувци не се различаваха по ръст и мускули от съотборниците си. Момичетата, които щяха се състезават за титлата при жените изглеждаха толкова нежни, че се чудиш как успяват да поддържат толкова висока скорост във водата?

Някои от участниците бяха чужденци, живеещи в България, като Ласло Габреш на 65 г. от Унгария – любител-плувец, който смяташе да участва за първи път. Кристел от Швейцария се е научила да плува във Варна и също бе готова за първия си маратон. Белгийските участници бяха трима, имаше плувци и от Македония и Русия. Специално за маратона бе дошъл и Добри Динев от Канада, заедно с внука си Едгар Антонио.

 

Миналогодишните победители – Нина Рангелова и Венцислав Айдарски са на Олимпиадата в Лондон, затова отсъстваха.

Добринка Иванова, треньор в КПС Варна тази година пусна 7 плувци в маратона. Миналата година са били двама, но преживяването им харесало и са ентусиазирали и приятелите си.

“Всяко преплуване е само за себе си. Маратонът всеки път е различен и това го прави интересен.”  каза Снежана Пенева от КПС “Черно море” Варна. Тя водеше 10 свои възпитаници, трима от които вече са на 12 години и имат право да участват в маратона. Една от тях – Ивет Шумкова – вече го е плувала като 9-годишна, но поради промяната в регламента едва тази година можеше да участва за втори път.

 

Поради очакваното пристигане на военния кораб, организаторите стриктно спазиха предварително обявените часове за край на регистрацията и качване по катерите.

Плувците имаха уникалната възможност да наблюдават тържественото влизане на китайския кораб в пристанището. Екипажът му бе строен край десния борд в стойка мирно, за да приветства посрещачите си. Докато дългият съд се плъзгаше покрай катерите, сякаш наблюдавахме парад от групи военни в различни униформи, застинали на своите места.

Пристигането на военния кораб съвсем малко забави придвижването на корабчетата към старта. Скоро осигуряващите лодки бяха прикачени на буксир и цялата колона потегли към мостчето на “Романтика”. Морето продължаваше да е безметежно и двата жълти буя, определящи старта се виждаха отдалеч. Изстрелът, даващ начало на маратона беше даден в 10.20 ч. Този път плувците стартираха от широк фронт и почти веднага се оформиха няколко отделни колони. Катерите, лодките и каяците образуваха началото на коридора в посока буната.

Докато участниците в маратона напредваха по трасето, военните и организаторите от съпровождащите катери пуснаха цветя в морето в памет на майор Иво Нанев, дългогодишен комендант на маратона, починал преди няколко месеца.

 

Нетърпението на буната вече нарастваше, въпреки опитите на водещия Валентин Пантелеев да забавлява публиката с факти около маратона.

Около 45 минути след началото първите плувци наближиха буната. Водачът явно беше направил по-широка дъга и идваше откъм открито море, следван на значително разстояние от група от трима, които явно бяха плували по-направо.

Първи се оказа Александър Николов от Пловдив с време 51:07 мин. Теодор Чернев, Петър Сухарев и Цанко Цанков финишираха с близки времена от 53:10, 53:20 и 53:28 мин. Пети и шести пристигнаха Александър Шопов и Николай Кунчев от Варна, с времена 54:01 и 54:13 мин.

Победителка при жените стана София Златкова от НСА София, с време 59:10 мин., следвана от Никол Кошеджийска, Таня Крайнова и Цветелина Минчева. 12-годишната Ивет Шумкова завърши пета, следвана от своята съотборничка Теодора Ставрева.

Маратонът приключи в 12.40 ч. щом всички 255 участника успешно преплуваха дистанцията. Първите шестима при мъжете и жените бяха наградени, както и най-добре представилия се варненец – Александър Шопов, най-добре представилия се плувец от клуба-организатор – Николай Кунчев, най-многократно преплувалия маратона – Янаки Ялъмов (за 50 път!), плувец с увреждания – Иван Иванов и най-добре представил се чуждестранен участник – Едгар Антонио от Канада.

Специална награда получи г-жа Парушева, главен организатор на маратона, която до момента го е организирала 35 пъти от общо 72 негови провеждания!

 

 

Галерия снимки от маратона

Конкурс “Мистър и Мис Маратон” във фейсбук – гласувайте за нашите красиви плувци до събота, 11 август.