Образование и технологии

e-edu

Преди два дни стартира нов образователен сайт на просветното министерство. Официална информация по въпроса може да се намери тук, а това е самият сайт.

Идеята като такава е прекрасна. Такъв портал е необходим и би могъл да бъде полезен. Но ако погледнем реалното състояние в момента, то никак не е розово. Всъщност в случая е отчетена дейност, без да е свършена истинска работа.

За пореден път красотата е взела връх над функционалността. Сайтът е реализиран с последната, осма версия на Flash. Това го прави сравнително бавен и тромав за зареждане при отсъствие на високоскоростен интернет.

Друг недостатък е, че по този начин са отрязани от достъп до него всички потребители на операционните системи Линукс. Просто там последната версия на флаш е седма и сайтът не допуска да бъде разглеждан. Това е дискриминация от една страна, а от друга е некомпетентност от страна на възложителите и изпълнителите.

Ако все пак сте щастлив потребител на Microsoft Windows и имате последната версия на Flash, ще можете да посетите сайта. Но не очаквайте много. Както споменах по-рано – красотата превъзхожда функционалността. Много анимация, няколко препратки, три теста и нищо съществено. Затова пък превключването от екран към екран е последният писък на модата.

За пореден път хората, които взимат важните решения по подобни проекти показват пълното си непознаване на материята и не изглеждат смешни и жалки само в собствените си очи. Като цяло не ми хареса.

Реших да разгледам тестовете и тотално се разочаровах. Пълни са с английските наименования на вече установени термини, част от въпросите са свързани с конкретни програми като Word и Photoshop, а не технологии – текстообработка и обработка на изображения.

Има и направо грешни въпроси – колко е размерът на 1 Мегабайт – а) 1000 бита б) 1000 байта в) 1024 байта)…

Като цяло има много работа по този сайт. Имам следните препоръки:

  • Да се сведе до минимум използването на Flash. Най-добре е да се избегне неговото използване. В случая фукнционалността е много по-важна, а добрият дизайн позволява един сайт да се ползва пълноценно дори само в текстов режим и от всякакви операционни системи.
  • Да се запълни с истинско и полезно съдържание. Да не забравяме, че сайтът трябва да се ползва, а не само да се показва.
  • Хубаво е, че началото е поставено. От всички нас зависи какво ще стане с тази идея в бъдеще.

     

    R