Голямото чистене

Вчера чистих около блока. Не очаквах, че виденият боклук ще ме наведе на толкова положителни изводи за съгражданите ми. Какво заключих за българите?

Българинът живее здравословно

Несъмнено сме нация, която държи на здравето си – количеството светлосини капачки значително превишаваше тези от бира и твърд алкохол. Значи българинът пие главно минерална вода! Имаше и кофички от кисело мляко, т.е. храни се здравословно! Навсякъде беше пълно с употребени мокри  кърпи,  паднали за каузата на чистотата. Празните опаковки от лекарства ме изненадаха, не очаквах да ги намеря край блока.  Може би от тях се е отървал някой, осъзнал, че е здрав и лекарствата са му излишни. Пакетчетата с използвани презервативи несъмнено говорят за отговорната сексуална култура на българите. А дъхът на нацията ни трябва да е най-свежия в света, предвид изобилието от опаковки от дъвки.

Българинът оставя богато историческо наследство

Част от боклуците искаха да си останат на място, здраво врасли се в почвата или оплетени в клоните на дърветата. Какво пък – бъдещите археолози няма да имат никакви затруднения да установят точно коя марка вафли или цигари са били предпочитани. Няма да има скрито-покрито! Всъщност в историческия пласт почти няма да може да се намери пръст, пластмасата ще я превъзхожда неколкократно. Идеята ми да направя градинка пред блока увехна при мисълта колко боклук ще трябва да пресея от почвата, за да я направя годна за цветна леха. Добре, че дивата природа не се гнуси от артефактите ни и смело се провира покрай тях и се преплита над тях в пътя си към слънцето.

Добрият пример е заразителен

Макар да бях самотен войн на чистотата, явно направих впечатление на група деца, които дойдоха да си изхвърлят опаковката от вафла в чувала ми, а не където им падне. Впечатлена съм! Явно не е толкова трудно да повлияеш на другите!

Чакам с нетърпение следващите почиствания край блока. Надявам се, че ще дойде ден, когато спокойно ще мога да каня чуждестранните си приятели у дома, без да ме е срам от сметището наоколо. Някак, не ми се ще да мислят, че живея в гето.