Негър ли е Обама?

 

Заведение. Маса. Непознатата жена отсреща разказва виц:

Барак Обама обсъжда със секретаря си програмата си. Казва, че в събота ще води дъщерите си на пикник, но секретарят го прекъсва “Не можете, г-н Президент, имате ангажименти. “Е, добре тогава”, казва Обама, “ще ги заведа в неделя.” “Не можете, г-н Президент, и в неделя имате служебни срещи.” “Ееее”, казва леко раздразнен Обама, “тогава ще ги изведа на някой празник.” “И тогава не можете, г-н Президент, трябва да участвате в официалните тържества.” – отрязва го секретарят. Учуден, Обама пита “Добре, кога ще имам почивен ден?” “Няма да имате.” “Защо?” “Защото сте негър, г-н президент!”

Смеем се и аз казвам: “Много весел виц, но Обама все пак не е негър.”

Лицето на непознатата се изкривява от гняв и тя натъртя: “Негър е!”

“Баща му е негър от Кения, но майка му е бяла американка.” почвам да демонстрирам познания. “Той има 50% гени за негър и 50% за бял, значи е мулат.”

Жената вече ме гледа с откровена злоба, сякаш съм я обидила лично или поне съм я унизила, и продължава разпалено: “А той как се отнесе с Хилъри Клинтън, а? Толкова грозно я изхвърли от надпреварата! И с онзи възрастен човек как се отнесе? Тия избори ги спечели абсолютно нечестно! Нищо демократично нямаше в тях!”

“Не съм следила изборите отблизо и не знам защо загубиха Хилари и Маккейн. Не казвам, че са били демократични. Само казвам, че Обама не е негър.”

Непознатата се вкисна окончателно и млъкна. Мина доста време оттогава и случката все се въртеше в ума ми. Опитвах се да проумея каква е връзката между делата Обамови и расата му.

Една сутрин, на разсъмване, ми просветна – делата му са черни, затова е Негър! 🙂

L