Подготовка за 68-ми плувен маратон Галата – Варна

Седем и половина сутринта, комплекс „Св.Константин и Елена“. Слънцето лениво се оглежда във все още заспалото море, за което мечтае цяла България. И докато морето не помръдва, водата в близкия басейн кипи. Вместо да се наслаждават на ваканцията и да се излежават до късно, десетина мъже, жени и деца порят водата напред-назад.

Най-мъничката от тях – 5-годишната Василики даже има акулски перки на шапката и е тук, за да тренира за Детския плувен маратон на 6 август.

Колко ли родители ще са съгласни 5-годишното им дете да преплува самичко разстоянието от трета буна до брега? Само че Василики изминава същото разстояние в басейна без да спира и е готова да плува като малка акула в морето. Вероятно тя ще бъде най-малката участничка в състезанието.

Много възрастни умели плувци са казвали, че ги е страх да плуват навътре в морето. Да го направиш, означава да притежаваш особен вид смелост. Да не се опитваш да си представяш какво има в дълбината под теб. Да се стремиш неуморно към финала.

Двама малки плувци имат тази смелост и вече са участвали в плувния маратон за възрастни. Това са 9-годишните Джорджия (републикански шампион на България) и Тони. Слабичките им фигурки са изваяни като статуетки и притежават неподозирана сила и издръжливост.

С Тони се познаваме от преди две години, когато плуваше маратона за първи път, беше сам, без придружител, но беше премръзнал, след изминати 3 километра. Тогава моряците го издърпаха в лодката, преди да достигне финала. Сега е пораснал, миналата година е финиширал успешно, вече е маратонец с опит. „Най-важното е да прецениш правилно темпото!“ обяснява му един младеж „Трябва да плуваш с равномерно темпо от началото до края. Ако тръгнеш прекалено бързо, ще се умориш и нищо няма да направиш! Маратонът се минава най-добре, ако го плуваш равномерно.“

На брега са струпани плавници, дъски. Хората в басейна плуват дължини с различни помощни средства, натоварвайки различни мускулни групи, дават си съвети един на друг. Подготовката е сериозна задача, с която не всеки би се захванал. Стартът на 68я плувен маратон Галата – Варна е съвсем близко – на 3 август, неделя. Стоя на брега, попивам покоя на юлската утрин и разсъждавам какво всъщност тласка хората да надскачат себе си – отново и отново.

 

L