Октоберфест (описание по невидяно)

Снимка - men.bg

Мюнхен. Хубав и спокоен град. Много зеленина, улици, които сякаш водят далеч от цивилизацията, а изведнъж – хоп, те извеждат до центъра. Хора, които се усмихват и са много по-общителни и сърдечни от останалите обитатели на Германия. Град, в който сезоните са пет – пролет, лято, Октоберфест, есен, зима…

Сезонът на Октоберфест не може да бъде сбъркан. Започва през последната седмица на септември и завършва през първата на октомври. Подходящо време да бъдат изпити парите от лятната реколта, преди да започне есенната оран. Купонът тече, както едно време. Хората са облечени с традиционните носии – дълги рокли за жените, които наистина разхубавяват иначе постните германки и кожени панталони за мъжете, които, …е, нямахме женско мнение по въпроса, но ми се прииска и аз да си купя такъв. Носията обаче струва 100 евро, та бързо се отказах.

Още от ранния следобед започва движението на хора с народни носии по улиците, нещо невидяно в България дори по сборовете на село. В метрото табели сочат посоката “към Октоберфест”. Празникът е толкова уважавана традиция, че всеки служител в баварска компания има правото в понеделника след първия уикенд на феста да не отиде на работа, ако е прекалил със забавленията. Резултатът, естествено е, че никоя баварска фирма не работи първия понеделник на октомври.

Октоберфест се провежда на широко пространство, на което месеци по-рано започват да строят големите шатри, люлките, въртележките и всички подобни забавления. В шатрите свири музика на живо, по масите има най-разнородни компании, които обаче са единни в избора си на напитка. Сервитьорките стискат дръжките на 6-7 еднолитрови халби наведнъж. Как успяват да ги удържат и носят ми е непонятно. Бирата е по 7 евро литъра и се лее в промишлени количества.

Щом им стане весело, баварците започват да си танцуват около масите. Толкова са непосредствени и весели, че няма как духът на Октоберфеста да не зарази и теб. Цяло чудо е, как една отдавнашна традиция за простичко веселие продължава и до днес, без да е развалена от съвременната поп-култура. Свалям им шапка за това!

А казват, че и на пролет има подобен фестивал. Може би ще намина към Мюнхен отново…

L от името на R