Училището на 21 век

През последните 15 години се опитвам да убедя децата си, че училището е нещо, което трябва да уважават и чиито изисквания да се опитват максимално да спазват. Те обаче търсят всякакви начини да се изплъзнат от хватката му.

Учебният материал представлява досадни излишни факти, които всеки тийнейджър днес може за секунда да намери с гугъл.

Училището е едно безкрайно бойно поле, където всеки се опитва да се наложи като “готин” и по възможност да унижи някого. Някои учители са прекрасни хора, но доста си избиват комплексите за сметка на децата.

И най-важното – училището не преподава почти никакви умения, които са реално необходими в живота.

Оказва се, че има единомислие между водещите фигури в образованието, бизнеса и държавното управление на САЩ какво трябва да бъде училището на 21 век. Според Дан Грийнбърг:

  1. Обществото бързо се променя, затова учениците трябва да се научат да живеят в променливи условия. Знанията се умножават с голяма скорост. Учебна програма, основана на набор от факти не подготвя децата за живота им като възрастни.
  2. Хората имат все по-голяма лична отговорност за собствения си живот. Децата трябва да растат в среда, в която да се мотивират и оценяват сами. Училищата, които използват външни средства за оценка, награда и наказание за постигане на цели, определени от някой друг, пречат на децата да изградят нужните им качества.
  3. Способността да общуват, да споделят информация, да работят съвместно ще е от изключително значение. Децата трябва да бъдат научени да разговарят и общуват.
  4. Тъй като светът се движи към все по-демократични общества и признаване на индивидуалните права, ученици и учители трябва да имат равни права в управлението на образователните институции.
  5. Технологията позволява на учениците да учат каквото искат, когато искат и по начин, по който искат. У тях трябва да се изгради чувство за собствена отговорност към графика им на обучение.
  6. Децата имат огромни способности за концентрация и усилена работа, за неща, които ги привличат, а уменията, които придобиват във всяка интересна за тях област лесно могат да се пригодят и към други области. Училищата трябва да станат много по-толерантни към индивидуалните предпочитания и много повече да разчитат на самоинициативата на учениците.

Теми, които пораждат размисъл… особено предвид какво е състоянието на образованието ни в момента, през очите на учител по литература:

“Казвала ли съм ти, че последните години често се замислям да си сменя професията?А искам да я сменя, защото за мен литературата не е биографията на автора, не е литературната критика, не е написаното в интернет.Литературата трябва да е: Аз мисля… В часовете по литература и философия на това трябва да се учат децата – да мислят, да говорят.Правих много злополучни опити за дебати, много, във всички училища, в които съм работила. Давам произволни теми, дори такива,които се предполага, че много трябва да ги вълнуват – за несвободата, която учители и родители им налагат, за любовта и гаджетата, абе неща, дето трябва да ги блазнят като възможност да кажат какво мислят.Давам темата предварително, да се подготвят вкъщи. Разделям ги на два противникови отбора, уж играем на Сблъсък,за да е по-забавно. Единственият път, когато се получи, беше, когато за кратко работих с малки ученици. Изказаха мнение и го защитиха. Големите не могат. Дори в доброто училище, в което работя сега. Отучили сме ги да мислят.Знам какво куца в системата, знам какво му липсва на образованието по литература, но не правя нищо по въпроса. Толкова умни глави измислят програмата ни, а никой не смята, че децата трябва да могат да кажат те какво виждат в текста. И не само това – да им дадем правото да мислят различно. И ако не харесват Ивайло Петров примерно – пак да го кажат, но да се аргументират. Защото когато утре си тръгнат от училище, надали ще помнят къде е роден Яворов, но да могат да изразят себе си би им било от огромна полза.”

За какво плащаме пари за образование и с каква цел тормозим децата си? Трябва да се замислим.

Хапливо и по темата – Джон Гатоу.

L